Υπεύθυνοι εξάσκησης Aikido

Janet Clift, 6ο Dan

Η JANET CLIFT άρχισε την εκπαίδευσή της στο AIKIDO σε ηλικία 13 ετών στο Chester της βόρειας Αγγλίας με τον Steve Parr Sensei. Σύντομα άρχισε να εκπαιδεύεται στο Liverpool με τον Terry Ezra Sensei. Το γεγονός οτι ζούσε στο Chester όπου πραγματοποιούνται τα καλοκαιρινά σεμινάρια εκπαίδευσης της Βρετανικής Ένωσης AIKIDO της έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τα σεμινάρια αυτά από νεαρή ηλικία υπό την καθοδήγηση των εκάστοτε Shihans. Σε ηλικία 18 ετών μετακόμισε για λίγο στην Οξφόρδη και έπειτα στο Λονδίνο όπου και εκπαιδεύτηκε υπό τον Minoru Kanetsuka Sensei, τον τεχνικό υπεύθυνο της Βρετανικής Ένωσης Aikido.

Έπειτα από δύο χρόνια παραμονής στο Λονδίνο μετακόμισε στο Τόκυο, στην Ιαπωνία, για να εκπαιδευτεί στο Παγκόσμιο Στρατηγείο του AIKIDO. Ζώντας κοντά στους χώρους εκπαίδευσης της επέτρεψε να παρακολουθεί εντατικά τα μαθήματα διάσημων εκπαιδευτών Shihan όπως των : Yamaguchi Sensei, Arikawa Sensei, Osawa Sensei και φυσικά του Kisshomaru Ueshiba.

Οι συνασκούμενοί της εκείνη την εποχή ήταν οι τότε uchi-deshi, τωρινοί ανώτεροι εκπαιδευτές όπως οι Sugawara-sensei, Kobayashi-sensei, Kuribayashi-sensei και Kanazawa-sensei.

Μετά από 4 έτη εντατικής εκπαίδευσης μετέβη στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ που εκπαιδεύτηκε υπό τον δάσκαλο Κ. Chiba σε όπλα και διαλογισμό Zen, σημεία στα οποία ο Chiba-sensei δίνει ιδιαίτερη έμφαση.

Το 1994 της απονεμήθηκε το 4ο Dan (Yondan) και επέστρεψε στην Αγγλία με σκοπό να ανοίξει το δικό της χώρο εκπαίδευσης στη γενέτειρά της. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αγγλία ξεκίνησε να ταξιδεύει και να διεξάγει σεμινάρια σε όλη την Ευρώπη. Το 1997 μετακόμισε στην Ελλάδα αφού προηγουμένως είχε επισκεφθεί την Αθήνα αρκετές φορές για να εκπαιδευτεί και να διδάξει.

Κατά την παρούσα περίοδο κατέχει τον βαθμό του 6ου Dan και είναι ένας από τους τεχνικούς υπεύθυνους του συλλόγου AIKIDO ΑΘΗΝΩΝ. Συχνά είναι προσκεκλημένη να διδάξει σε σεμινάρια στην Ευρώπη, σε dojos της Αυστρίας, Γερμανίας, Ελβετίας και Ισπανίας.

Eamonn Devlin, 5ο Dan

O EAMONN DEVLIN ξεκίνησε το 1982 την εκπαίδευσή του στο Aikido στο dojo του Trinity College Dublin της Ιρλανδίας υπό τον Ken Gannon. Το 1985 μετακόμισε στο Birmingham (Αγγλία), όπου και συνέχισε υπό την επίβλεψη του Chris Mooney. Συμμετείχε σε αυτά τα χρόνια στα σεμινάρια της Βρετανικής Ομοσπονδίας Αϊκίντο (BAF) με δασκάλους όπως ο Yokota Sensei, Kanai Sensei, Ikeda Sensei, Hosokawa Sensei, Fujita Sensei, Sekiya Sensei, και Yamaguchi Sensei.

Από το 1986 και τη δημιουργία του United Kingdom Aikikai εκπαιδεύτηκε υπό την τεχνική επίβλεψη του Sensei T.K. Chiba. Επίσης, το 1986 επισκέφτηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά, συμμετέχοντας σε ορισμένα από τα πρώτα σεμινάρια Aikido στο dojo Πολυτεχνείου Αθηνών με τον C. Mooney Sensei, M. Kanetsuka Sensei, και τον T. Ezra Sensei.

Το 1990 μετακόμισε μόνιμα στην Ελλάδα και άρχισε να διδάσκει Aikido στο ιστορικό Budokan dojo στους Αμπελόκηπους. Τα επόμενα χρόνια, στην αρχή της δεκαετίας του '90, το dojo Aikido Αθηνών υπό την επίβλεψή του διοργάνωσε πολλά σεμινάρια στην Ελλάδα με δασκάλους όπως ο K. Gannon Sensei, C. Mooney Sensei, N. Chiesa Sensei, J. Nour Sensei, καθώς και συνεργασίες με την Ελληνική Ομοσπονδία Aikido για τη διοργάνωση σεμιναρίων με τον M. Kanetsuka Sensei και T. Ezra Sensei.

Κατέχει το 5ο Dan στο Aikido και έχει διδάξει σε σεμινάρια σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως στην Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία και στις ΗΠΑ. Εκτός από το Aikido, εξασκείται και στην Toda ha Buko ryu naginata jutsu με τον Ellis Amdur (Shihan στην THBR) και κατέχει το βαθμό του Okuden.

Παναγιώτης Ευσταθίου, 4ο Dan

O Παναγιώτης Ευσταθίου ξεκίνησε την εξάσκησή του στο AIKIDO το 1989, στην ομάδα εκπαίδευσης του Πολυτεχνείου Αθηνών, υπο την τεχνική επίβλεψη των Αλέξη Παππά και Μαρίας Μαρνιέρου. Απο το 1991 συνεχίζει την εκγύμναση του έχοντας ενταχθεί στο σύλλογο Αιkido Aθηνών. Κατέχει το 4ο Dan και είναι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Aikikai.

Μαρία Δημητριάδη , 3ο Dan

H Μαρία Δημητριάδη ξεκίνησε την εκπαίδευσή της στο Aikido το 2006 υπό τους senseis Janet Clift και Eamonn Devlin. Κατέχει το 3ο Dan στο Aikido και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 2007 ξεκίνησε να εκπαιδεύεται και στο Iaido. Από το 2010 άρχισε να διδάσκει Iaido στο Aikido Αθηνών. Έχει πάρει μέρος σε σεμινάρια και αγώνες στην Ελλάδα. Κατέχει σήμερα το 2ο Dan. Παράλληλα εξασκείται και στην Toda ha Buko ryu naginata jutsu με τον Ellis Amdur (Shihan στην THBR) και κατέχει το βαθμό του Chuden.Janet Clift, 6ο Dan

Eamonn Devlin, 5ο Dan

Παναγιώτης Ευσταθίου, 4ο Dan

Μαρία Δημητριάδη, 2ο Dan